De afgelopen storm op 25 juli heeft voor veel overlast en schade gezorgd. De bomen staan vol in het blad en vangen dus maximaal wind. Wij hebben een aantal omgewaaide of beschadigde bomen vlak na de storm bekeken om een idee te krijgen welke bomen nu omwaaien of afbreken. Opvallend is dat er vaak om eiken ging, waarvan de stam of takken afgebroken zijn.
Globaal gaat het om de volgende typen:
- windworp: de boom valt met kluit en al om, dit komt door ofwel een beperkte kluitdiameter/diepte in relatie tot de kroon-/stamdiameter, ofwel door beschadigde/ingekorte wortels. Komt veel voor in stedelijke locaties waar bomen in de verharding staan.
- stambreuk: deze bomen breken af op de stam; dit komt veel voor bij bomen waar zwammen op de stam aanwezig zijn of er een oudere schade of breuk opgetreden is.
- plakoksels: deze slecht aangehechte takken breken bij hoge belasting makkelijk af en kunnen voor veel schade zorgen omdat het soms om zeer zware takken gaat. Plakoksels kunnen echter elk moment van het jaar afbreken, ook bij windstil weer, als de belasting op de aanhechtingen van de tak aan de stam te hoog wordt.
- afbrekende takken; dit kunnen ook gezonde takken zijn die te veel wind vangen.
In de regel zijn de eerste drie categorieën vaak te voorkomen door tijdige en deskundige controles of onderzoek.