Open
X

Tree Motion Sensor

Wat doet een Tree Motion Sensor?

Boomadviesbureau Duifhuizen maakt bij onderzoek naar de stabiliteit van bomen gebruik van Tree Motion Sensor. De Tree Motion Sensoren zijn ontwikkeld, omdat de wortelverankering één van de meest kritieke factoren is binnen de boomveiligheidsanalyse. Beoordeling hiervan is vaak subjectief en een juiste interpretatie van gegevens is moeilijk. Met behulp van de sensoren wordt de beweging van de wortelplaat uitermate nauwkeurig geregistreerd door een tilt sensor, die aan de stamvoet van de boom wordt bevestigd. De resultaten geven een compleet overzicht van de bewegingen van de wortelplaat tijdens de meetperiode. De Tree Motion Sensor is een klein elektronisch instrument dat de dynamische beweging (kanteling) van de wortelplaat van een boom registreert. De sensoren registreren 20 keer per seconde de kanteling van de wortelplaat in 3 richtingen met een nauwkeurigheid van 0.01 graad.

Verzamelen winddata met eigen windstation

Tijdens de uitvoering van het onderzoek met de Tree Motion Sensor kunnen wij gebruik maken van ons eigen windstation. Met behulp van een (cup)anemometer wordt de windsnelheid in meters per seconde (m/s) vastgelegd. De windmeter wordt geplaatst op een 10 meter hoge (mobiele) mast. De nauwkeurigheid van de windmeter bedraagt 0.2 m/s. Met behulp van een windvaan wordt de windrichting vastgelegd. Alle data wordt opgeslagen op een datalogger, die voorzien is van een GPRS/3G router waarmee op afstand data uitgelezen kan worden.

Per meting worden de data geanalyseerd en wordt op boomniveau de maximale kanteling van de wortelplaat en de relatie tussen de windsnelheid en de kanteling van de wortelplaat bepaald.

Tree Motion SensorTree Motion Sensor